7417 sayılı Kanun ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na eklenen geçici 83. maddeden yararlanarak ayrıldığı yükseköğretim kurumuna kayıt yaptıranlardan ÖSYS/YKS puanı, giriş yılı itibarıyla aynı veya farklı bir diploma programının aynı türden taban puanına sahip olanlar, bu programlardan birine yatay geçiş talebinde bulunabilecektir.
DGS puanı ile sadece DGS Kılavuzlarında tanımlanan önlisans alanlarının devam edebileceği lisans programlarına başvuru yapılabilecektir. Bu şekilde başvuracak öğrencinin ilgili yıl için programın DGS puanına sahip olması gerekmektedir. İlgili yılda DGS ile öğrenci alınmamışsa o programa yatay geçiş başvurusu yapılamaz.
Yatay geçiş başvurusu sadece Üniversitemizde halen mevcut ve fiilen eğitim veren programlara yapılabilir.
Yıllık eğitim yapan programlara başvurup yatay geçişi kabul edilenler eğitimlerine 2023-2024 eğitim öğretim yılında başlayacaklardır.
Başvuruların Alınması
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na eklenen geçici 83. madde kapsamında Üniversitemizdeki programlara yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler başvurularını 7-9 Aralık 2022 tarihleri arasında aşağıda sayılan belgelerle şahsen veya noterden alınmış vekaletnameye sahip kişiler aracılığıyla ilgili akademik birime yapacaklardır.
Başvuru Belgeleri
Başvuru Formu (Form için TIKLAYINIZ!)
ÖSYS Sonuç/Yerleştirme Belgesi
Öğrenci Belgesi
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na eklenen geçici 83. madde kapsamında kayıt yaptırdığını gösterir belge (Öğrenci Belgesi bu bilgileri içermiyorsa)
T.C. Kimlik Belgesi
*Başvurulan programın özel koşulları bulunuyorsa, adayın bu koşulları sağladığını gösteren belge/belgeleri ibraz etmesi gerekmektedir.
Başvuruların Değerlendirilmesi ve Sonuçların Duyurulması
Başvurular değerlendirilirken, her program için aşağıda belirtilen formüller kullanılarak yapılan hesaplama sonucunda oluşan puanlar en yüksekten aşağıya doğru sıralanacak, en yüksek puana sahip kontenjan miktarı kadar öğrenci programa kabul edilecek ve kabul edilenlerin listesi 23 Aralık 2022 tarihinde https://ogris.gazi.edu.tr/ internet adresinden duyurulacak; ilgililere ayrıca bildirimde bulunulmayacaktır.
1-Eşdeğer Programlar İçin Yapılacak Başvuruların Değerlendirilmesinde;
a) Öğrencinin, yatay geçiş yapmak istediği eş değer diploma programının kayıt yılına ait merkezi yerleştirme (ÖSYS/YKS/DGS) puanını sağlamış olması gerekir. Bu başvuruların değerlendirilmesinde aşağıdaki formül uygulanacaktır:
b) Kayıt yılı itibariyle bulunmayan veya öğrenci almayan eş değer programlara yatay geçiş başvurularında 2022 yılı YKS/DGS taban puanlarına göre işlem yapılacaktır. Bu başvuruların değerlendirilmesinde aşağıdaki formül uygulanacaktır:
2- Farklı bir Diploma Programı İçin Yapılacak Başvuruların Değerlendirilmesinde;
Kayıt yılındaki ÖSYS/YKS puanı, geçmek istediği “farklı bir diploma programının” aynı türden taban puanına eşit veya yüksek olanların söz konusu farklı program için yaptıkları başvuruların değerlendirilmesinde aşağıdaki formül uygulanacaktır:
Kısmen veya Tamamen Yabancı Dilde Eğitim Yapan Programlar İçin Yeterlik (Muafiyet) Sınavı
Yatay geçiş işlemleri sonucunda zorunlu hazırlık sınıfı bulunan (kısmen veya tamamen yabancı dilde eğitim yapan programlar) programlara kabul edilen öğrencilere 28 Aralık 2022 tarihinde [saat 10.00 (I. oturum) ve saat 14.30 (II. oturum)] iki aşamalı yabancı dil muafiyet sınavı (yeterlik sınavı) yapılacaktır. Bu sınava katılmayan veya katılıp geçerli not alamayan öğrenciler zorunlu hazırlık eğitimine tabi tutulacaklardır.
Önemli Hatırlatma: Evvelce alınan hazırlık eğitimleri ya da dil yeterliliğini gösteren belgeler geçerli değildir. Bu sebeple yatay geçiş işlemleri sonucunda zorunlu hazırlık sınıfı bulunan programlara kayıt yaptıran tüm öğrencilerin bu sınava girmesi gerekmektedir.
Sınav sonuçlarına göre zorunlu hazırlık eğitimine tabi tutulacak öğrenciler eğitimlerine 2023-2024 eğitim öğretim yılında başlayacaklardır.
Kayıt İşlemleri
Yatay geçişi kabul edilen öğrenciler kayıtlarını 2-4 Ocak 2023 tarihleri arasında şahsen veya noterden alınmış vekâletnameye sahip kişiler aracılığıyla ilgili akademik birimde yaptıracaklardır.
Öğrenci dosyaları, kayıtlı olunan yükseköğretim kurumundan Üniversitemiz tarafından yazışma yoluyla temin edileceğinden bu aşamada ayrıca belge talep edilmeyecektir. İntibak işlemleri ve kredi transferi kapsamında sunulacak belgeler aşağıda sayılmıştır.
Kayıt yaptıran ancak eğitimine 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında başlamak istemeyen öğrenciler, kayıt tarihinden itibaren beş iş günü içinde ilgili akademik birime başvurarak kayıt dondurma talebinde bulunabilirler. Bu öğrenciler eğitimlerine 2023-2024 eğitim öğretim yılında başlayacaklardır.
İntibak İşlemleri
Kayıt tarihini takip eden beş iş günü içinde, evvelce alınan dersleri gösteren transkript ve bu derslerin içerikleriyle birlikte ilgili akademik birime başvurulması halinde öğrencinin eğitimine hangi sınıftan devam edeceğini tespit etmek üzere intibak işlemi yapılacaktır. Böyle bir başvuruda bulunmayan öğrencilerin intibakları doğrudan birinci sınıfa yapılacaktır. Yatay geçiş işlemleri sonucunda kayıt olan öğrencilerin intibak sınıflarını gösteren tablo https://ogris.gazi.edu.tr/ internet adresinden duyurulacaktır.
Kredi Transferi
Yatay geçiş işlemleri sonucunda bir programa kabul edilen öğrencilerden daha önce bir başka yükseköğretim programında öğrenim görenler bu yükseköğretim kurumunda alıp başarılı oldukları derslerin kredilerinin transfer edilmesi talebinde bulunabilirler. Bunun için, ilk kaydın yapıldığı tarihten itibaren beş iş günü içinde ilgili dekanlığa/müdürlüğe transkript ve ders içerikleriyle birlikte başvurulması gerekmektedir. Kredi transfer işlemi “Gazi Üniversitesi Önlisans ve Lisans Kredi Transferi ile İntibak İşlemleri Yönergesi” hükümleri doğrultusunda yapılacak olup süresi içinde başvuruda bulunmayanların daha sonra yapacakları başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.