Duyuru
2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu
19 Temmuz 2024 | 16:12

İÇİNDEKİLER

GENEL BİLGİLER

ENGELLİ ADAYLAR

YURT DIŞINDAN / YABANCI UYRUKLU ADAYLAR

TABLO 1-Kontenjanlar

TABLO 2-Başvuru İçin Gerekli En Az TYT Puanları

BAŞVURULAR

TABLO 3-Ön Kayıt İçin Gerekli Belgeler

Ön (Çevrimiçi/Online) Kayıtlar

Kayıt Kesinleştirme (Birim Onayı)  

SINAVLAR

DEĞERLENDİRME VE YERLEŞTİRME

SONUÇLARIN AÇIKLANMASI VE KAYITLAR

İTİRAZLAR

MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI SINAV KILAVUZU

RESİM-İŞ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI SINAV KILAVUZU

 

GENEL BİLGİLER

Özel yetenek sınavı gerektiren programlar, 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu - Tablo 5'te yer almaktadır. Bu tabloda yer alan Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği ve Resim-İş Öğretmenliği programları için özel yetenek sınavları ve değerlendirme işlemleri Yükseköğretim Kurulunun belirlediği ilke ve kurallar doğrultusunda, Üniversitemiz tarafından yapılacaktır.

Tablo 5'te yer alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için 2024-TYT sınav puanının hesaplanmış olması gerekmektedir.

Merkezî yerleştirme ile bir yükseköğretim programına kesin kayıt hakkı kazanmış adaylar da isterlerse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilirler.

Adayların, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmeleri için Y-TYT’de en düşük 800.000 inci başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir.

ENGELLİ ADAYLAR

Engelli adaylardan [bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, MR (mental retardasyon) ile “yaygın gelişimsel bozukluklar” (otizm spektrum bozuklukları (OSB), Asperger sendromu, RETT sendromu, dezintegratif bozukluklar, sınıflanamayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluklar)] hesaplanmış TYT puanı olanlar, (öğretmenlik programları için TYT'den en düşük 800.000 inci başarı sırasına sahip olanlar) özel durumlarını son iki yıl içinde aldıkları “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla, özel yetenek sınavlarına kabul edilir. Bu adayların puanları, sınavın yapıldığı yıl dâhil 2 yıl süreyle geçerli olup 2023-YKS’de 100 ve üzeri puanı olan adaylar bu puanlarını 2024-YKS’de özel yetenek sınavı başvurularında kullanabilecektir. Durumlarını “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara başvuran engelli adaylar, TYT puanları değerlendirmeye katılmadan (Kılavuzda yer alan formül kullanılmadan) kendi aralarında yapılacak ayrı bir yetenek sınav sonucuna göre değerlendirilir. 

Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programlarındaki başarı sırası şartı, engelli adaylar için de uygulanacak olup bu adayların özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmeleri için Y-TYT’de en düşük 800.000 inci başarı sırasına sahip olmaları (Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır.) gerekmektedir. Durumlarını “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla bu adaylar da TYT puanları değerlendirmeye katılmadan (Kılavuzda yer alan formül kullanılmadan) kendi aralarında yapılacak ayrı bir yetenek sınav sonucuna göre değerlendirilir. 

YURT DIŞINDAN / YABANCI UYRUKLU ADAYLAR

Gazi Üniversitesi Senatosunca belirlenen ulusal veya uluslararası sınav sonuçlarıyla Yurt Dışından / Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabul Yönergesi çerçevesindeki başvurular 3 Haziran- 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında Uluslararası Öğrenci Birimi internet sayfasındaki ( https://gazi-international.gazi.edu.tr/ ) başvuru sekmesinden alınmıştır. Başvuru yapan adaylardan özel yetenek sınavına girme hakkı kazananların sınavları 3 Eylül 2024 tarihinde yapılacaktır. Başvuru yapan adaylardan özel yetenek sınavına girme hakkı kazananların isimleri 9 Ağustos 2024 tarihinde; sınavların yeri ve saati hakkındaki duyuru ise 15 Ağustos 2024 tarihinde Uluslararası Öğrenci Biriminin internet sayfasından yayımlanacaktır.

KONTENJANLAR

Tablo 1

GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ*

Program

Genel Kontenjan**

Yurt Dışından / Yabancı Uyruklu

KKTC

Toplam

Müzik Öğretmenliği

50

5

-

55

Resim-İş Öğretmenliği

50

5

-

55

* Yalnızca bir programa başvuru yapılabilir.

** Yükseköğretim Genel Kurulunun 08/02/2018 tarihli kararı uyarınca, tablodaki Genel Kontenjan sütununda yer alan kontenjanın %10’u engelli öğrencilere ayrılmıştır.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ EN AZ TYT PUANLARI

Tablo 2

                           GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ

Program

TYT Puanı

Müzik Öğretmenliği

 2024 Y-TYT’de en düşük 800.000 inci başarı sırasına tekabül eden puan

(Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır.)

Resim-İş Öğretmenliği

 2024 Y-TYT’de en düşük 800.000 inci başarı sırasına tekabül eden puan

(Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır.)

BAŞVURULAR

Ön (Çevrimiçi/Online) Kayıtlar:  Özel Yetenek Sınavı’na başvurular 22 Temmuz 2024 tarihinde başlayacak, 29 Temmuz 2024 günü saat 17.00’de sona erecektir. Giriş koşullarını taşıyan adaylar aşağıda sayılan belgeleri yükleyerek internet üzerinden ön kayıtlarını yapacaklardır. Bu belgelerden herhangi birini yüklemeyen adayların başvurusu geçersiz sayılacaktır. İnternet başvurusu sırasında adaylara ait bilgiler ÖSYM’den otomatik olarak çekilecektir.

Başvuru İçin Tıklayınız. https://obs.gazi.edu.tr/oibs/ffa_app 

ÖN KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER*

Tablo 3

1- Adayın 2024 yılına ait TYT sonuç belgesi örneği

2- 4,5 x 6 (cm) ebadında son altı ay içinde çekilmiş biyometrik vesikalık fotoğraf (Biyometrik fotoğraf yüklemeyen adayların başvuruları kesinlikle kabul edilmeyecektir.)

3- T.C. kimlik kartı (Sınavı kazanan adaylar kayıt sırasında T.C. kimlik kartı aslını ibraz edeceklerdir.)

4- Diploma (Sınavı kazanan adaylar kayıt sırasında diplomanın aslını ibraz edeceklerdir.)

*Sınavı kazanan adayın kayıt sırasında ibraz ettiği belgelerin sınava başvuru sırasında yüklediği belgelerden farklı olması halinde, sınavı kazanmış olsa bile ilgilinin kaydı yapılmayacak ve hakkında gerekli yasal işlem başlatılacaktır.

Kayıt Kesinleştirme (Birim Onayı): İnternet üzerinden çevrimiçi (online) kaydını yapan adayın kayıt onayı 22 – 29 Temmuz 2024 tarihleri arasında ilgili akademik birim tarafından online olarak yapılacaktır.

SINAVLAR

Gazi Eğitim Fakültesinin programlarına başvuran adayların Özel Yetenek Sınavları 6-9 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılacaktır. Adayların sınav bilgileri (adayların listesi ile sınavın tarihi, saati ve yeri) 2 Ağustos 2024 tarihinde ilgili akademik birimlerin internet sayfalarından yayımlanacaktır. Özel Yetenek Sınavları ve bu sınavların organizasyonu özel bir çalışma gerektirdiğinden, ikamesi veya tekrarı mümkün değildir. Dolayısıyla adayların duyurulmuş gün, saat ve yerde sınava girmeleri zorunludur. Sağlık raporu ya da başka herhangi bir mazeret bildirimi/beyanı bu zorunluluğu ortadan kaldırmaz.

Adaylar sınav süresince Başvuru Formu ve fotoğraflı özel kimlik belgesini yanlarında bulundurmak zorundadırlar. Başvuru Formu ve fotoğraflı özel kimlik belgesi bulunmayan adaylar sınavlara kesinlikle alınmayacaktır. T.C. kimlik kartı ve geçerlilik süresi dolmamış pasaport dışındaki belgeler özel kimlik belgesi olarak kabul edilmemektedir.

Sınavların içeriği hakkındaki ayrıntılı bilgiler için ilgili akademik birimlerin aşağıda yer alan kılavuzlarına bakınız.

DEĞERLENDİRME VE YERLEŞTİRME

Değerlendirme

Özel Yetenek Sınavı değerlendirmelerinde “2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”nda belirtilen genel kurallar uygulanacaktır. 

Programlara yerleştirmeye esas olan puanın hesaplanmasında aşağıda belirtilen puanlar kullanılır. Bu puanlar formülde belirtilen ağırlıklarla çarpılarak toplanacak ve Yerleştirme Puanı’na (YP) ulaşılacaktır.

       a) Özel Yetenek Sınav Puanı (ÖYSP)

       b) Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)  

       c) 2024-TYT Puanı (TYT-P)

Yerleştirmeye esas olacak puan (Yerleştirme Puanı = YP) aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanacaktır.

       a) Aday aynı alandan geliyorsa (30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya belirtilen tarih ve öncesinde öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.3.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için uygulanmayacaktır.)

       YP = ( 0,55 x ÖYSP x 5 ) + ( 0,12 x OBP ) + ( 0,45 x TYT-P ) + ( 0,06 x OBP )

       b) Aday diğer alanlardan geliyorsa

       YP = ( 0,55 x ÖYSP x 5 ) + ( 0,12 x OBP ) + ( 0,45 x TYT-P )

2023-YKS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülecektir. Adaylar YP puanlarına göre en yüksek puandan başlamak üzere sıralanacak ve kontenjan sayısı kadar aday sınavı kazanmış olacaktır. 

Yerleştirme

Adaylar Yerleştirme Puanlarına (YP) göre en yüksek puandan en düşüğe doğru sıralanır. Yapılan sıralama ile belirtilen kontenjan sayısı kadar asıl ve kontenjan sayısının iki katı kadar yedek aday listeleri düzenlenir. Bu şekilde düzenlenecek olan sonuçlar Üniversitemiz internet sayfasından ilan edilir.

SONUÇLARIN AÇIKLANMASI VE KAYITLAR

Gazi Eğitim Fakültesi programları için yapılan özel yetenek sınav sonuçlarının 13 Ağustos 2024 Salı günü mesai saatleri içerisinde açıklanması planlanmaktadır. Kayıt hakkı kazanan adayların isimleri, kayıt tarihleri ve kayda ilişkin tüm süreçler www.gazi.edu.tr adresinde ilan edilecektir. Adaylara postayla veya diğer iletişim araçlarıyla ayrıca duyuru yapılmayacaktır.

Başarılı olan fakat süresi içerisinde kayıt yaptırmayan adayların yerine, belirlenmiş esaslar doğrultusunda ilan edilecek yedek listeden yerleştirme yapılacaktır. Yedek listedeki adayların, duyurulan yedek listelerini ve kontenjanın dolmaması halinde yapılacak olan kayıtlarda durumlarını bizzat takip etmeleri kendi menfaatleri açısından son derece önemlidir.

İTİRAZLAR

Sınavla ilgili her türlü itiraz, sonuçların ilan tarihinden itibaren üç (3) gün içerisinde TR200001200129400006100001 hesabına 500 TL yatırıldığını gösteren banka dekontuyla birlikte sınavına girilen ilgili fakülteye yazılı olarak yapılacaktır. Dekontun üzerinde ad-soyad bilgileri yanında ‘Gazi Üniversitesi Muhasebe Kesin Hesap Müdürlüğü’ ve ‘Özel Yetenek Sınavı İtiraz Ücreti’ ifadeleri yer almalıdır.   

Sınav ve sınav sonrası işlemlere ilişkin kurallar bu Kılavuzda yer almakla birlikte, Kılavuz’un içeriğinde bir değişiklik olması halinde güncellenmiş Kılavuz, sınav öncesi internet adresinden yayınlanacağı için kayıt ve yerleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar Üniversitemizin internet sayfalarını takipte kalmanız ve gerekli durumlarda SMS ile bilgilendirme yapılacağından kayıt sırasında belirttiğiniz mobil telefonu ulaşılır durumda tutmanız menfaatinize olacaktır.

 

GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ

GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ

MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI ÖZEL YETENEK SINAVI

A-TEMEL İLKE VE KURALLAR

2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı için Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Müzik Eğitimi Anabilim Dalına Özel Yetenek Sınavıyla alınacak öğrencilerin Özel Yetenek Sınavına ilişkin kurallar bu kılavuzda yer almaktadır. Başvuru yaptığınız andan itibaren kayıt onay, sınav ve yerleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar kılavuzu İNTERNET üzerinden takip ediniz.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) ile herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya diğer üniversitelerin yaptığı özel yetenek sınavına katılan adaylar da bu sınava başvurabilirler.

Adayların, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmeleri için Y-TYT’de en düşük 800.000 inci başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir.

Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programlarında en düşük 800.000 inci başarı sırasına sahip olma şartı engelli adaylar için de uygulanacaktır. Engelli adaylar [bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, MR (mental retardasyon) ile “yaygın gelişimsel bozukluklar” (otizm spektrum bozuklukları (OSB), Asperger sendromu, RETT sendromu, dezintegratif bozukluklar, sınıflanamayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluklar)] durumlarını “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla, Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Özel Yetenek Sınavı’na engelli kontenjanından başvurabilirler. Durumlarını “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla yukarıda belirtilen engeli olan bu adaylara kendi aralarında ayrı bir yetenek sınavı yapılır ve sınavlar değerlendirilirken TYT puanları (Kılavuzda yer alan formül) kullanılmaz.

Başvurular, 22 – 29 Temmuz 2024 tarihleri arasında çevrimiçi (online) olarak yapılacaktır. Adayın başvuru sırasında yüklediği belgeler ile kayıt sırasında teslim ettiği belgeler arasında farklılık olması halinde, kazanmış olsa dahi adayın sınavı iptal edilecektir.

Adayların sınav bilgileri (adayların listesi ile sınavın tarihi, saati ve yeri) 2 Ağustos 2024 tarihinde www.gazi.edu.tr / https://gef.gazi.edu.tr/ adreslerinden ilan edilecektir. Adayların açıklanan gün, yer ve saatte sınava girmeleri zorunludur. Kendisi için belirlenen gün ve saatte sınava girmeyen aday, sınav hakkını kaybeder. Bu konuda herhangi bir mazeret geçerli değildir.

Sınav; 6 - 9 Ağustos 2024 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Merkez kampüsü Gazi Eğitim Fakültesi, Müzik Eğitimi Anabilim Dalında yapılacaktır.

Adaylar sınav süresince Başvuru Formu ile fotoğraflı özel kimlik belgelerini yanlarında bulundurmak zorundadırlar. Her basamak öncesinde kimlik kontrolü yapılacak olup T.C. kimlik kartı ve geçerlilik süresi dolmamış pasaport dışındaki belgeler özel kimlik belgesi olarak kabul edilmeyecektir. Özel kimlik belgesi ve Başvuru Formu olmayan adaylar sınava alınmazlar. Benzer şekilde yanında cep telefonu bulunan aday da sınav binasına alınmayacaktır.

B-SINAV

Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Özel Yetenek Sınavı, tek aşamalı – beş basamaklı bir sınav olup değerlendirme üç komisyon tarafından yapılacaktır. Başvurusu kabul edilip sınava girmeye hak kazanan adaylar, sınavın tüm basamaklarına girmek zorundadır. Sınav basamaklarından herhangi birine katılmayan aday değerlendirme dışı kalacaktır.

Piyano ve kontrbas dışındaki enstrümanlar ile sınava girecek olan adaylar, kullanacakları enstrümanı yanlarında getireceklerdir. Ayrıca, müziksel yazma sınavında kullanılacak kalem ve silgi gibi gereçler Üniversitemiz tarafından verilmeyecek, adaylar bu tür gereçleri kendileri getirecektir. 

Adayların sınav sırasında ve ihtiyaç/dinlenme arasında başka adayların çalışmalarına müdahalede bulunması ve yorum yapması yasaktır.

Sınavın Uygulanması

Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Özel Yetenek Sınavı; “Müziksel Yazma”, “Müziksel İşitme/Yineleme”, “Solfej – Deşifre” (1. Komisyon), “Müziksel Söyleme” (2. Komisyon) ve “Müziksel Çalma” (3. Komisyon) basamaklarından oluşacak ve üç komisyon tarafından değerlendirilecektir. Bu sınavların genel ortalamaya katkısı Tablo 1’de belirtildiği gibidir.

  Tablo 1: Özel Yetenek Sınavı Puan (ÖYSP) Dağılımı

Basamak

Müziksel Yazma

Müziksel İşitme (Yineleme)

Solfej-Deşifre

Müziksel Söyleme

Müziksel Çalma

Toplam

Puan

% 10

% 25

% 10

% 25

% 30

100

Müziksel Yazma Sınavı Puanı: Adayın aldığı ‘Müziksel Yazma’ sınavı puanı, jüri üyelerinin Tablo 2’de belirtilen boyutlara göre verdiği puanların ortalamasıyla elde edilecektir.

Müziksel İşitme/Yineleme Sınavı Puanı: Adayın aldığı ‘Müziksel İşitme/Yineleme’ sınavı puanı, jüri üyelerinin Tablo 3’te belirtilen boyutlara göre verdiği puanların ortalamasıyla elde edilecektir.

Solfej-Deşifre Sınavı Puanı: Adayın aldığı ‘Solfej Deşifre’ sınavı puanı, jüri üyelerinin Tablo 4’de belirtilen boyutlara göre verdiği puanların ortalamasıyla elde edilecektir.

Müziksel Söyleme Sınavı Puanı: Adayın aldığı ‘Müziksel Söyleme’ sınavı puanı, jüri üyelerinin Tablo 5 ve 6’da belirtilen boyutlara göre verdiği puanların ortalamasıyla elde edilecektir.

Müziksel Çalma Sınavı Puanı: Adayın aldığı ‘Müziksel Çalma’ sınavı puanı, jüri üyelerinin Tablo 7’de belirtilen boyutlara göre verdiği puanların ortalamasıyla elde edilecektir.

BİRİNCİ BASAMAK

Müziksel Yazma (Dikte) Sınavı: Bu aşamada adaylardan, piyano ile çalınacak ikişer cümlelik biri tonal ve diğeri tampere ses sistemine yakın makamsal iki ezgiyi; ölçü, nota ve süreleriyle yazmaları istenecektir. Yazma için kullanılacak süreler, çalma işlemi başlamadan önce adaylara bildirilecektir.    

Tablo 2: Müziksel Yazma (Dikte) Sınavında Ölçülecek Boyutlar ve Puanlar

1.Tonal Ezgi

2.Makamsal Ezgi

Genel Toplam

Doğru Ölçüler Toplamı

Doğru Ton Bulma

Doğru Ölçüler Toplamı

Doğru Makam Bulma

100

8x6=48

2

8x6=48

2

İKİNCİ BASAMAK

Müziksel İşitme/Yineleme Sınavı: Adaylar, sözlü ve uygulamalı olarak yapılacak bu basamakta bireysel olarak sınava alınacaklardır. Sınavda aşağıdaki alt boyutlar ölçülüp değerlendirilecektir.

Çok Ses İşitme

İki Ses İşitme             : 6 adet iki ses

Üç Ses İşitme             : Majör, minör ve 4’lü akorlar (4 adet)

Dört Ses İşitme          : Majör, minör 7’li akorlar (2 adet)

Ezgi İşitme                 : İkişer motiften (4 göze) oluşan tonal ve makamsal iki ezgi

Ritim İşitme               : İkişer motiften (4 göze) oluşan iki ritim cümlesi

Tablo 3: Müziksel İşitme/Yineleme Sınavında Ölçülecek Boyutlar ve Puanlar

İki Ses İşitme

Üç Ses İşitme

Dört Ses İşitme

Ezgi İşitme

Ritim İşitme

Toplam Puan

6x3=18

4x4=16

2x5=10

8x4=32

8x3=24

100

ÜÇÜNCÜ BASAMAK

Solfej – Deşifre Sınavı: Bu aşamada adaylardan bir tonal ve bir makamsal olmak üzere iki ezgiyi; ölçü, nota ve süreleriyle okumaları istenecektir.

Tablo 4: Solfej-Deşifre Sınavında Ölçülecek Boyutlar ve Puanlar

1.Tonal Ezgi

2.Makamsal Ezgi

Genel Toplam

Doğru Ölçüler Toplamı

Doğru Ton Bulma

Doğru Ölçüler Toplamı

Doğru Makam Bulma

100

8x6=48

2

8x6=48

2

DÖRDÜNCÜ BASAMAK

Müziksel Söyleme Sınavı: Bu sınavda, adayın ses özellikleri ve belirlenen parçalar çerçevesinde sesini kullanabilme yeteneği ölçülecektir.

Müziksel Söyleme Sınavı’nda ilk olarak bütün adaylardan, doğru ve temiz bir sesle; anlaşılır bir Türkçe ve doğru bir telaffuzla İstiklal Marşı’nı okumaları istenecektir. Adaylar İstiklal Marşı dışında, bir geleneksel müziklerimizden (Türk Halk Müziği veya Türk Sanat Müziği) seçilen eser ve bir de düzeye uygun okul müziği eseri (marş, okul şarkısı vb.) ya da aria /ariantique seslendirecektir. Yorumlama boyutunda, Türk Halk Müziği veya Türk Sanat Müziği eserlerinin geleneksel tarzda (üslup, tavır) icra edilmesi önem taşımaktadır.

Adayların bu sınavda göstereceği başarının ölçülmesinde; seslerinin özellikleri ile seslendirmiş oldukları eserlerin doğru, temiz söylenilmesi ve yorumlanması olmak üzere iki kriter dikkate alınacaktır.

a)Adayların Ses Özelliklerinin Değerlendirilmesinde;

Sağlıklı Sese Sahip Olma: Seste hava, kısıklık, hışırtı, kırılma ve çatlama gibi olumsuz özelliklerin bulunmaması,

Sesin Tınısı, Gürlüğü ve Genişliği: Yeterince gür bir sese, geniş bir ses alanına, güzel bir ses rengine sahip olunması,

Konuşma: Komisyon tarafından verilecek bir metnin okutulması yoluyla adayda konuşma bozukluğu bulunup bulunmadığının belirlenmesi esas alınacaktır.

Ses özelliklerine ilişkin puanlama Tablo 5’te gösterilmiştir.

Tablo 5: Sesin Yapısı ve Özelliklerine Ait Puanlama

Sağlıklı Sese Sahip Olma

Sesin Tınısı, Gürlüğü ve Genişliği

Konuşma

Toplam

15

15

10

40

b)Eserlerin Doğru, Temiz Söylenilmesi ve Yorumlanmasının Değerlendirilmesinde;

Doğru ve Temiz Söyleme: Şarkının doğru ritimlerde ve temiz seslerle söylenmesi,

Yorumlama: Seslendirilecek şarkıda sesin duyarlı ve etkili kullanılması kriter alınacaktır.

Seslendirilecek eserlere ait puanlama Tablo 6’da gösterilmiştir.

Tablo 6: Seslendirilecek Eserlere Ait Puanlama

Boyutlar

Doğru ve Temiz Söyleme

Yorumlama

Toplam

Genel Toplam

İstiklal Marşı

        10

10

20

60

Birinci eser

       10

10

20

İkinci eser

       10

10

20

Adayın Müziksel Söyleme Sınavı’nda alacağı toplam puan, Tablo 5 ve Tablo 6’da almış olduğu puanların toplamıdır.

BEŞİNCİ BASAMAK

Müziksel Çalma Sınavı: Bu sınavda adayın müziksel çalma becerisi ölçülür.

Adaylar, sınava gireceği çalgının literatürüne ve düzeye uygun bir etüt ve bir eser olmak üzere iki parça seslendireceklerdir.

Müziksel Çalma Sınavının değerlendirilmesinde aşağıdaki kriterler göz önünde bulundurulacaktır:

Doğru ve Temiz Çalma: İcra sırasında çalgıdan doğru ve temiz ses elde edilmesi, entonasyon ve zamanlama becerileri

Teknik Düzey: İcradaki teknik becerilerin düzeyi ve uygulanması

Müziksel Yorum: Çalgıdan duyarlı, etkili ses elde edilmesi ve eserin müziksel çalınması

Eserin Düzeyi: Adayın çalacağı eserin düzeyi ve güçlük derecesi

Müziksel Çalma Sınavı’nın puanlaması Tablo 7’de görülmektedir.

Tablo 7. Müziksel Çalma Becerilerine Ait Puanlama

Boyutlar

Doğru ve

Temiz Çalma

Teknik

Düzey

Müziksel

Yorum

Etüt / Eserin

Düzeyi

Toplam

Genel

Toplam

Etüt

10

15

5

10

40

100

Eser

20

15

15

10

60

C-DEĞERLENDİRME VE YERLEŞTİRME

Özel Yetenek Sınavı Puanı’nın (ÖYSP) belirlenmesinde adayın Müziksel Yazma, Müziksel İşitme, Solfej-Deşifre, Müziksel Söyleme ve Müziksel Çalma basamaklarından almış olduğu puanlar (Tablo 1) kullanılacaktır. Özel Yetenek Sınavı Puanı 45’in altında olan adaylar için yerleştirme puanı hesaplanmayacak, 45 ve üzeri puanı olan adayların yerleştirme puanının (YP) hesaplanmasında “2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”nda belirtilen formül ve kurallar uygulanacaktır. Bu şekilde oluşmuş yerleştirme puanları (YP) en yüksek puandan en düşüğe doğru sıralanacak, yurt dışından / yabancı uyruklu adaylar hariç olmak üzere, kontenjan miktarı kadar asıl aday (50) ve kontenjan miktarının iki katı kadar yedek aday (100) listelenecektir. Yerleştirme puanlarının eşit olması durumunda TYT puanı yüksek olan aday sıralamada üstte yer alır. Asıl listelerde ismi bulunup belirlenen süre içinde kayıt yaptırmayan adaylar haklarını kaybederler. Haklarını kaybeden bu adayların yerlerine, yedek listenin en üst sırasından başlayarak aday alınacağı için yedek adayların Gazi Eğitim Fakültesi ve ilgili bölümlerin ilan tabloları ile http://gef.gazi.edu.tr/ internet adresini bireysel olarak takip etmeleri faydalarına olacaktır.

ÖNEMLİ UYARI

2024 Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Özel Yetenek Sınavı’nda başarılı olmanız her şeyden önce bu Kılavuz’da belirlenen kurallara uymanızla mümkündür. Bu nedenle Kılavuz’u dikkatle okuyunuz ve diğer talimatlarla birlikte kurallara harfiyen uyunuz!

Kılavuz’un içeriğinde bir değişiklik olması halinde, güncellenmiş Kılavuz sınav öncesi internet adresinden yayınlanacağı için Üniversitenin www.gazi.edu.tr ve Gazi Eğitim Fakültesinin http://gef.gazi.edu.tr/ internet adreslerini takipte kalmanız ve gerekli durumlarda SMS ile bilgilendirme yapılacağından kayıt sırasında belirttiğiniz mobil telefonu ulaşılır durumda tutmanız menfaatinize olacaktır.

 

GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ

GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ

RESİM-İŞ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI ÖZEL YETENEK SINAVI

A-TEMEL İLKE VE KURALLAR

2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı için Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalına Özel Yetenek Sınavıyla alınacak öğrencilerin Özel Yetenek Sınavı’na ilişkin kurallar bu kılavuzda yer almaktadır. Başvuru yaptığınız andan itibaren kayıt onay, sınav ve yerleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar kılavuzu İNTERNET üzerinden takip ediniz.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) ile herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya diğer üniversitelerin yaptığı özel yetenek sınavına katılan adaylar da bu sınava başvurabilirler.

Adayların, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmeleri için Y-TYT’de en düşük 800.000 inci başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir.

Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programlarında en düşük 800.000 inci başarı sırasına sahip olma şartı engelli adaylar için de uygulanacaktır. Engelli adaylar [bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, MR (mental retardasyon) ile “yaygın gelişimsel bozukluklar” (otizm spektrum bozuklukları (OSB), Asperger sendromu, RETT sendromu, dezintegratif bozukluklar, sınıflanamayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluklar)] durumlarını “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Özel Yetenek Sınavı’na engelli kontenjanından başvurabilirler. Durumlarını “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla yukarıda belirtilen engeli olan bu adaylara kendi aralarında ayrı bir yetenek sınavı yapılır ve sınavlar değerlendirilirken TYT puanları (Kılavuzda yer alan formül) kullanılmaz.

Başvurular, 22 – 29 Temmuz 2024 tarihleri arasında çevrimiçi (online) olarak yapılacaktır. Adayın başvuru sırasında yüklediği belgeler ile kayıt sırasında teslim ettiği belgeler arasında farklılık olması halinde, kazanmış olsa dahi adayın sınavı iptal edilecektir.

Adayların sınav bilgileri (adayların listesi ile sınavın tarihi, saati ve yeri) 2 Ağustos 2024 tarihinde www.gazi.edu.tr / https://gef.gazi.edu.tr/ adreslerinden ilan edilecektir. Adayların açıklanan gün, yer ve saatte sınava girmeleri zorunludur. Kendisi için belirlenen gün ve saatte sınava girmeyen aday, sınav hakkını kaybeder. Bu konuda herhangi bir mazeret geçerli değildir.

Sınav, 6-9 Ağustos 2024 tarihleri arasında Gazi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı atölyelerinde veya müracaat sayısına göre Anabilim Dalı tarafından belirlenen diğer yerlerde, tek oturumda iki basamaklı yapılacaktır.

Adaylar sınav süresince Başvuru Formu ile fotoğraflı özel kimlik belgelerini yanlarında bulundurmak zorundadırlar. T.C. kimlik kartı ve geçerlilik süresi dolmamış pasaport dışındaki belgeler özel kimlik belgesi olarak kabul edilmeyecektir. Başvuru Formu ve özel kimlik belgesi olmayan adaylar sınava alınmazlar.

B-SINAV

Sınav, tek oturumda ve “Canlı Modelden Desen Çalışması” ile “İmgesel Tasarım Çalışması” olmak üzere iki (2) basamak şeklinde yapılacaktır. Belirtilen yer ve zamanda sınava girmeyen aday hakkını kaybetmiş sayılacaktır.

Adayların çalışmalarını yapmak üzere kullanacakları resim kâğıdı sınav görevlilerince verilecektir. Adaylar resim kâğıtlarının üzerinde bulunan bilgileri eksiksiz olarak tükenmez kalem ile dolduracak ve imza için ayrılan yeri imzalayacaklardır.

Sınavın Uygulanması

1-Canlı Modelden Desen Çalışması:

Sınavın bu bölümünde adaylar canlı bir modelin desenini kendilerine verilen resim kâğıdına çizeceklerdir. Sınav, dinlenme araları dâhil 90 dakika sürecek, her 30 dakikada bir modelin dinlenmesi için 5 dakika ara verilecektir.

2-İmgesel Tasarım Çalışması:

Adaylar, birinci bölüm çalışmasının sonunda 10 dakika dinlendikten sonra, yine aynı yerde, sınavın İmgesel Tasarım Çalışması Bölümüne alınacaklardır. Bu bölümde adaylar İmgesel Tasarım konusunu kendilerine verilecek yeni resim kâğıdı üzerine çizeceklerdir. Bu çalışma için de adaylara 90 dakika süre verilecektir.

Sınav süresince veya verilen aralarda Sınav yapılan bina dışına çıkan adayın sınavı geçersiz sayılacaktır. Verilen aralar sınav süresine dâhildir.

Sınav Sırasında Adayların Yanlarında Bulundurması Gereken Gereçler:

-50x35 cm boyutlarında, en az 3 mm kalınlığında mukavva resim altlığı

-Kıskaç veya mandal

-Kurşun kalem, yumuşak silgi, kalemtıraş ve tükenmez kalem

Sınavda Uyulması Gereken Kurallar:

Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Özel Yetenek Sınavı'na giren bütün adaylar aşağıda belirtilen sınav kurallarına uymakla yükümlüdür. Kurallara uymayan adaylar, sınava ilişkin tüm haklarını kaybederler.

1-Adayların sınav salonuna cep telefonu, kayıt cihazı, fotoğraf makinesi vb. cihazlarla girmeleri kesinlikle yasaktır.

2-Adayların sınav esnasında ve sonrasında başka adayın çalışmalarına müdahalede bulunması, yorum yapması yasaktır.

3-Adayların sınav sırasında, sınav yapılan mekânın dışına çıkmaları yasaktır. 

C-DEĞERLENDİRME VE YERLEŞTİRME

Özel Yetenek Sınavı Puanı’nın (ÖYSP) belirlenmesinde adayın Canlı Modelden Desen Çalışması ve İmgesel Tasarım Çalışması basamaklarından almış olduğu puanlar kullanılacaktır.

Özel Yetenek Sınav Puanı (ÖYSP) Puan Dağılım Tablosu

Canlı Modelden Desen Çalışması

İmgesel Tasarım Çalışması

Toplam

ÖYSP

%50

%50

100

Adayların yaptıkları çalışmalar, beşer jüri üyesinden oluşan “Canlı Modelden Desen ve İmgesel Tasarım Çalışması Komisyonları” tarafından birbirinden bağımsız olarak değerlendirecektir. Farklı jüri üyelerinden oluşan bu iki komisyonda her çalışmaya 100 üzerinden puan verilecektir. Canlı Modelden Desen ve İmgesel Tasarım Çalışması basamaklarının her birinden adaya beş jüri üyesi tarafından verilen puanların ortalaması alınacak ve bu ortalama adayın o basamaktaki puanını oluşturacaktır. Canlı Modelden Desen Çalışması puanının %50'sinin ve İmgesel Tasarım Çalışması puanının %50'sinin toplamı (ÖYSP) 50 ve üzeri olanlar değerlendirmeye alınacaktır.

Adayların Yerleştirme Puanı, Özel Yetenek Sınav Puanı (ÖYSP) ile 2024 TYT Puanı ve Ortaöğretim Başarı Puanlarından elde edilecektir. Yerleştirme puanının (YP) hesaplanmasında “2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”nda belirtilen formül ve kurallar uygulanacaktır. Bu şekilde oluşmuş yerleştirme puanları (YP) en yüksek puandan en düşüğe doğru sıralanacak, yurt dışından / yabancı uyruklu adaylar hariç olmak üzere, kontenjan miktarı kadar asıl aday (50) ve kontenjan miktarının iki katı kadar yedek aday (100) listelenecektir. Yerleştirme puanlarının eşit olması durumunda TYT puanı yüksek olan aday sıralamada üstte yer alır. Asıl listelerde ismi bulunup belirlenen süre içinde kayıt yaptırmayan adaylar haklarını kaybederler. Haklarını kaybeden bu adayların yerlerine, yedek listenin en üst sırasından başlayarak aday alınacağı için yedek adayların Gazi Eğitim Fakültesi ve ilgili bölümlerin ilan tabloları ile http://gef.gazi.edu.tr/ internet adresini bireysel olarak takip etmeleri faydalarına olacaktır.

ÖNEMLİ UYARI

2024 Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Özel Yetenek Sınavı’nda başarılı olmanız her şeyden önce bu Kılavuz’da belirlenen kurallara uymanızla mümkündür. Bu nedenle Kılavuz’u dikkatle okuyunuz ve diğer talimatlarla birlikte kurallara harfiyen uyunuz!

Kılavuz’un içeriğinde bir değişiklik olması halinde, güncellenmiş Kılavuz sınav öncesi internet adresinden yayınlanacağı için Üniversitenin www.gazi.edu.tr ve Gazi Eğitim Fakültesinin http://gef.gazi.edu.tr/ internet adreslerini takipte kalmanız ve gerekli durumlarda SMS ile bilgilendirme yapılacağından kayıt sırasında belirttiğiniz mobil telefonu ulaşılır durumda tutmanız menfaatinize olacaktır.

 

Başvuru İçin Tıklayınız.

background image