Duyuru
2021-2022 Özel Yetenek Sınavı İle Öğrenci Alımları
3 Ağustos 2021 | 11:12

Özel Yetenek Online Başvuru Kılavuzu İçin Tıklayınız.

Spor Bilimleri için web adresi https://obs.gazi.edu.tr/oibs/fss_app

Resim ve Müzik için web adresi https://obs.gazi.edu.tr/oibs/ffa_app 

İlgili adreslerden kullanıcı giriş ekranına ulaşılır.

 

2021-2022 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI

ÖZEL YETENEK SINAVI

TEMEL KILAVUZU

 

İÇİNDEKİLER

 

GENEL BİLGİLER

BAŞVURULAR

Ön (Çevrimiçi/Online) Kayıtlar

Kayıt Kesinleştirme (Birim Onayı)  

ENGELLİ ADAYLAR

YABANCI UYRUKLU ADAYLAR

SINAVLAR

DEĞERLENDİRME VE YERLEŞTİRME

SONUÇLARIN AÇIKLANMASI VE KAYITLAR

İTİRAZLAR

COVİD-19 PANDEMİSİ İLE İLGİLİ ÖNLEMLER

 

 

TABLO 1-Kontenjanlar

TABLO 2-Başvuru İçin Gerekli En Az TYT Puanları

TABLO 3-Ön Kayıt İçin Gerekli Belgeler

TABLO 4-Sınav Tarih, Saat ve Yerleri

 

 

GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÖZEL YETENEK SINAVI

 

GENEL BİLGİLER

Özel yetenek sınavı gerektiren programlar, 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu - Tablo 5'te yer almakta olup bu tablodaki Gazi Üniversitesi yükseköğretim programları için özel yetenek sınavları ve değerlendirme işlemleri Yükseköğretim Kurulunun belirlediği ilke ve kurallar doğrultusunda, Üniversitemiz tarafından yapılacaktır.

 

Merkezî yerleştirme ile bir yükseköğretim programına kesin kayıt hakkı kazanmış adaylar da isterlerse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilirler.

 

Adayların, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmeleri için Y-TYT’de en düşük 800.000 inci başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir.

 

 

KONTENJANLAR

Tablo 1

GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ*

Program

Genel Kontenjan**

Yabancı Uyruklu

Toplam

Müzik Öğretmenliği

55

 

5

60

Resim-İş Öğretmenliği

70

7

77

* Yalnızca bir programa başvuru yapılabilir.

** Yükseköğretim Genel Kurulunun 08/02/2018 tarihli kararı uyarınca, tablodaki Genel Kontenjan sütununda yer alan kontenjanın %10’u engelli öğrencilere ayrılmıştır.

 

 

SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ*

Program

Genel Kontenjan**

Millî ***

Engelli  / Millî Engelli Adaylar

Yabancı Uyruklu

Erkek

Kadın

Erkek

Kadın

 

Antrenörlük Eğitimi

30

20

6 Olimpik

2 Olimpik Olmayan

3

 

2

5

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği

25

15

5 Olimpik

1 Olimpik Olmayan

2

 

2

10

* Spor Bilimleri Fakültesi Programları için Özel Yetenek Sınavı’na başvuracak adayların Spor Bilimleri Fakültesi Özel Yetenek Sınavı Genel Kılavuzu’nda yer alan Tablo 5’i dikkatli bir şekilde incelemeleri ve tercih yaparken tablonun altında yer alan açıklamalara riayet etmeleri gerekmektedir.  

** Yükseköğretim Genel Kurulunun 08/02/2018 tarihli kararı uyarınca, tablodaki Genel Kontenjan sütununda yer alan kontenjanın %10’u engelli öğrencilere ayrılmıştır.

***Genel kontenjanın %15’ini oluşturan Millî sporcu başvurularında, olimpik branşlar için Spor Bilimleri Fakültesi Özel Yetenek Sınavı Genel Kılavuzu’nda yer alan Liste-1’i, olimpik olmayan branşlar için Liste-2’yi inceleyiniz.

 
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ EN AZ TYT PUANLARI

Tablo 2

                           GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ

Program

TYT Puanı

Müzik Öğretmenliği

2021 Y-TYT’de en düşük 800.000 inci başarı sırasına tekabül eden puan

Resim-İş Öğretmenliği

 2021 Y-TYT’de en düşük 800.000 inci başarı sırasına tekabül eden puan

 

 

                        SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Program

Engelsiz Adaylar

(TYT Puanı)

Olimpik Milli Sporcular

(TYT Puanı)

Olimpik Olmayan Milli Sporcular

(TYT Puanı)

Engelli Milli Sporcular

(TYT Puanı)

 

Engelli Adaylar

(TYT Puanı)

Antrenörlük Eğitimi

230

200

225

100*

100*

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği

2021 Y-TYT’de en düşük 800.000 inci başarı sırasına tekabül eden puan

* Son bir yıl içerisinde aldıkları engellilik raporunu teslim etmeleri kaydıyla engelli adayların TYT puanının 100 ve üzeri olması gerekmektedir.

 

 

BAŞVURULAR

Ön (Çevrimiçi/Online) Kayıtlar:  Özel Yetenek Sınavı’na giriş koşullarını taşıyan adaylar 9-12 Ağustos 2021 tarihleri arasında aşağıda sayılan belgeleri yükleyerek internet üzerinden ön kayıtlarını yapacaklardır. Bu belgelerden herhangi birini yüklemeyen adayların başvurusu geçersiz sayılacaktır. İnternet başvurusu sırasında adaylara ait bilgiler ÖSYM’den otomatik olarak çekilecektir.

 

 

ÖN KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER*

Tablo 3

1- Adayın 2021 yılına ait TYT sonuç belgesi örneği

2- 4,5 x 6 (cm) ebadında son altı ay içinde çekilmiş biyometrik vesikalık fotoğraf (Biyometrik fotoğraf yüklemeyen adayların başvuruları kesinlikle kabul edilmeyecektir.)

3- T.C. kimlik kartı (Sınavı kazanan adaylar kayıt sırasında T.C. kimlik kartı aslını ibraz edeceklerdir.)

4- Diploma (Sınavı kazanan adaylar kayıt sırasında diplomanın aslını ibraz edeceklerdir.)

5-Spor Bilimleri Fakültesinin ilgili bölümlerine başvuracak adayların sağlık kurumlarından (Devlet hastanesi, üniversite hastanesi, özel hastane veya aile sağlığı merkezi) alacakları "Spor Bilimleri Fakültesi Özel Yetenek Sınavları’na katılmasında sağlık açısından sakınca yoktur." ibaresi bulunan sağlık raporu (Bu ibare bulunmayan sağlık raporları kabul edilmeyecektir.)

6- Millî sporcular için, Millî Sporcu Belgesi (Gençlik ve Spor Bakanlığı, Millî Sporcu Belgesi Verilmesi Hakkındaki Yönetmelik’e uygun biçimde düzenlenmiş olması zorunludur. KKTC uyruklu adayların Millî Sporcu Belgesi bu sınavlar için geçerli değildir.) Bu belge sınav sırasında adayın yanında bulunacaktır.

 7-Spor Bilimleri Fakültesinin ilgili bölümlerine başvuracak engelli adaylar için, -Spor Bilimleri Fakültesi, Antrenörlük Eğitimi Bölümü/Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü, Özel Yetenek Sınavı Genel Kılavuzunda belirtilen- engel durumlarını gösterir Engelli Sağlık Kurulu Raporu (Adaylar, raporlarının aslını sınav günü jüriye teslim edeceklerdir.)

8-Spor Bilimleri Fakültesinin ilgili bölümlerine başvuracak engelli adaylar için, -Spor Bilimleri Fakültesi, Antrenörlük Eğitimi Bölümü/Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü, Özel Yetenek Sınavı Genel Kılavuzunda belirtilen- spor özgeçmişlerini gösterir belge (Adaylar, belgelerin ilgili Spor Federasyonunca onaylanmış asıllarını sınav günü jüriye teslim edeceklerdir.)

9-Spor Bilimleri Fakültesinin ilgili bölümlerine başvuracak engelli adaylar için, “Engelli Aday Beyan Formu” (Bu form Spor Bilimleri Fakültesi, Antrenörlük Eğitimi Bölümü/Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü, Spor Branşları Kılavuzu’nda yer almaktadır. Aday Sistem’e yüklediği formun bir örneğini sınav günü jüriye teslim edecektir.)

 

*Sınavı kazanan adayın kayıt sırasında ibraz ettiği belgelerin sınava başvuru sırasında yüklediği belgelerden farklı olması halinde, sınavı kazanmış olsa bile ilgilinin kaydı yapılmayacak ve hakkında gerekli yasal işlem başlatılacaktır.

 

 

Kayıt Kesinleştirme (Birim Onayı): İnternet üzerinden çevrimiçi (online) kaydını yapan adayın kayıt onayı 9-12 Ağustos 2021 tarihleri arasında ilgili akademik birim tarafından online olarak yapılacaktır.

 

 

ENGELLİ ADAYLAR

Engelli adaylardan [bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, MR (mental retardasyon) ile “yaygın gelişimsel bozukluklar” (otizm spektrum bozuklukları (OSB), Asperger sendromu, RETT sendromu, dezintegratif bozukluklar, sınıflanamayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluklar)] TYT puanı 100 ve üzerinde olanlar, durumlarını “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla, özel yetenek sınavlarına engelli kontenjanından kabul edilir. Bununla birlikte özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programlarındaki başarı sırası şartı engelli adaylar için de uygulanacak olup engelli adayların, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmeleri için Y-TYT’de en düşük 800.000 inci başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir.

 

Engeli olan adayların kaydı, durumlarını “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara başvurmaları halinde TYT puanları değerlendirmeye katılmadan (Kılavuzda yer alan formül kullanılmadan) kendi aralarında yapılacak ayrı bir yetenek sınav sonucuna göre değerlendirilerek yapılır.

 

Engelli adayların hangi birimlere başvurabilecekleri ve sınav süreçleriyle ilgili bilgiler kılavuzlarda yer almaktadır.  

 

 

YABANCI UYRUKLU ADAYLAR

Yabancı uyruklu adaylar Gazi Üniversitesi Senatosunca belirlenen ulusal veya uluslararası sınav sonuçlarıyla başvuruda bulunabilirler. Adaylar başvuru koşullarını, başvuru ve ön kayıt sırasında Eğitim Öğretim ve Dış İlişkiler Kurum Koordinatörlüğü, Yabancı Uyruklu Biriminden öğrenebileceklerdir.

 

 

SINAVLAR

Adayların sınav bilgileri gazi.edu.tr ağ adresinden 16 Ağustos 2021 tarihinde yayımlanacaktır. Özel Yetenek Sınavları ve bu sınavların organizasyonu özel bir çalışma gerektirdiğinden, ikamesi veya tekrarı mümkün değildir. Dolayısıyla adayların duyurulmuş gün, saat ve yerde sınava girmeleri zorunludur. Sağlık raporu ya da başka herhangi bir mazeret bildirimi/beyanı bu zorunluluğu ortadan kaldırmaz.

 

SINAV TARİH, SAAT ve YERLERİ

Tablo 4

Akademik Birim

Sınav Tarihi*

Sınav Saati

Sınav Yeri**

Gazi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Müzik Eğitimi Anabilim Dalı

18 Ağustos 2021

 

09:30

Merkez Kampüsü

Gazi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı

18 Ağustos 2021

   

09:30

Merkez Kampüsü

Spor Bilimleri Fakültesi

18 Ağustos 2021

09:00

Merkez Kampüsü

* Sınavlar aday sayısına bağlı olarak devam eden günlerde de yapılabilecektir.

**Sınav yerleri için ilgili birimlerin kılavuzlarına bakınız.

 

 

-Gazi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Özel Yetenek Sınav Kılavuzu için tıklayınız!

-Spor Bilimleri Fakültesi Özel Yetenek Sınav Genel Kılavuzu için tıklayınız!

-Spor Bilimleri Fakültesi Özel Yetenek Sınav Branş Kılavuzu için tıklayınız!

 

Adaylar sınavın tüm aşamalarına girmek ve sınav süresince fotoğraflı özel kimlik belgelerini yanlarında bulundurmak zorundadırlar. T.C. kimlik kartı ve geçerlilik süresi dolmamış pasaport dışındaki belgeler özel kimlik belgesi olarak kabul edilmeyecektir. Özel kimlik belgesi olmayan adaylar sınava alınmayacaktır. Yanında cep telefonu bulunan adaylar da sınava kesinlikle alınmayacaktır.

 

DEĞERLENDİRME VE YERLEŞTİRME

Değerlendirme

 

Özel yetenek sınavı gerektiren programlara yerleştirmeye esas olan Özel Yetenek Sınavı Puanı (ÖYSP), aşağıdaki üç puanın belli ağırlıklarla çarpılarak toplanması ile hesaplanır.

       a) ÖYSP Standart Puanı (ÖYSP-SP)

       b) Ortaöğretim Başarı Puanı

       c) 2021-TYT Puanı (TYT-P) [2020-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2021-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2021 yılında sadece Özel Yetenek Sınavı sonuçlarına göre öğrenci alacak yükseköğretim programlarına başvurmak isteyenlerin 2020-TYT Dönüştürülmüş Puanı işleme alınacaktır.]   

 

Özel Yetenek Sınavı Puanının (ÖYSP) ağırlıklandırmaya girebilmesi için bu puanların standart puanlara çevrilmesi gerekir. ÖYSP’lerin standart puana çevrilmesi için önce ÖYSP dağılımının ortalaması ve standart sapması hesaplanacak, daha sonra da her aday için aşağıdaki formül kullanılarak ÖYSP Standart Puanı hesaplanacaktır.

 

Bu durumda her adayın bir ÖYSP Standart Puanı (ÖYSP-SP) olacaktır. ÖYSP-SP dağılımının ortalaması 50, standart sapması 10’dur.

 

Yerleştirmeye esas olacak puan (Yerleştirme puanı = YP) aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanacaktır.

       a) Aday aynı alandan geliyorsa (30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya belirtilen tarih ve öncesinde öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.3.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için uygulanmayacaktır.)

       YP = ( 1,17 x ÖYSP-SP ) + ( 0,11 x OBP ) + ( 0,22 x TYT-P ) + ( 0,03 x OBP )

 

       b) Aday diğer alanlardan geliyorsa

       YP = ( 1,17 x ÖYSP-SP ) + ( 0,11 x OBP ) + ( 0,22 x TYT-P )

 

2020-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülecektir. Adaylar YP puanlarına göre en yüksek puandan başlamak üzere sıralanacak ve kontenjan sayısı kadar aday sınavı kazanmış olacaktır. 

 

Yerleştirme

Spor Bilimleri Fakültesi hariç olmak üzere, adaylar Yerleştirme Puanlarına (YP) göre en yüksek puandan en düşüğe doğru sıralanır. Yapılan sıralama ile belirtilen kontenjan sayısı kadar asıl ve aynı sayıda yedek aday listeleri düzenlenir. Bu şekilde düzenlenecek olan sonuçlar Üniversitemiz internet sayfasından ilan edilir.

 

SONUÇLARIN AÇIKLANMASI VE KAYITLAR

Özel yetenek sınav sonuçlarının 25 Ağustos 2021 tarihinde açıklanması planlanmaktadır. Kayıt hakkı kazanan adayların isimleri, kayıt tarihleri ve kayda ilişkin tüm süreçler www.gazi.edu.tr adresinde ilan edilecektir. Ayrıca posta ile adreslere duyuru yapılmayacaktır.

 

Başarılı olan fakat süresi içerisinde kayıt yaptırmayan adayların yerine, belirlenmiş esaslar doğrultusunda ilan edilecek yedek listeden yerleştirme yapılacaktır. Yedek listedeki adayların, özellikle asılan yedek listelerini ve kontenjanın dolmaması halinde yapılacak olan kayıtlarda durumlarını bizzat takip etmeleri kendi menfaatleri açısından son derece önemlidir.

 

İTİRAZLAR

Sınavla ilgili her türlü itiraz, sonuçların ilan tarihinden itibaren üç (3) gün içerisinde TR200001200129400006100001 hesabına 20 TL yatırıldığını gösteren banka dekontuyla birlikte sınavına girilen ilgili fakülteye yazılı olarak yapılacaktır. Dekontun üzerinde ad-soyad bilgileri yanında ‘Gazi Üniversitesi Muhasebe Kesin Hesap Müdürlüğü’ ve ‘Özel Yetenek Sınavı İtiraz Ücreti’ ifadeleri yer almalıdır.   

 

Sınav ve sınav sonrası işlemlere ilişkin kurallar bu Kılavuzda yer almakla birlikte, Kılavuz’un içeriğinde bir değişiklik olması halinde güncellenmiş Kılavuz, sınav öncesi ağ adresinden yayınlanacağı için kayıt ve yerleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar Üniversitemizin internet sayfalarını takipte kalmanız ve gerekli durumlarda SMS ile bilgilendirme yapılacağından kayıt sırasında belirttiğiniz mobil telefonu ulaşılır durumda tutmanız menfaatinize olacaktır.

 

COVİD-19 PANDEMİSİ İLE İLGİLİ ÖNLEMLER

İçinde bulunduğumuz pandemi döneminin kendine özgü koşulları sebebiyle Özel Yetenek Sınavlarında aşağıda sıralanan önlemler alınacaktır:

 

  • Engel durumları yanlarında refakatçi bulunmasını gerektiren engelli adaylar dışındaki adayların yakınları ve/veya velileri Kampüs’e alınmayacaktır. 
  • Adaylar kendileri için belirtilen sınav gün ve saatinde sınav yerinde bulunacaklar; sınav sırasında kalabalık oluşmaması için belirlenmiş sınav gün ve saati dışında Kampüs’e alınmayacaklardır.
  • Maskesiz adaylar kesinlikle sınav salonlarına alınmayacaktır.
  • Sınav salonlarında bulunacak görevliler de maske takacak ve sosyal mesafeye riayet edeceklerdir.
  • Sınav salonları, adayların sosyal mesafeleri gözetilerek düzenlenecektir.
  • Oturum aralarında sınav salonları havalandırılacak ve dezenfektasyon yapılacaktır.
  • Sınavın yapılacağı bina içerisinde adayların kolaylıkla ulaşabileceği yerlerde dezenfektanlar bulundurulacaktır.

 

Sınav sürecinde pandemi sebebiyle ortaya çıkabilecek öngörülemeyen durumlar için ilgili sınav komiteleri uygulamaya dönük kararlar alabilecektir.

background image